Θρησκεία

Ιερά Μονή Αγάθωνος

Είναι μια κοινοβιακή μονή, η οποία βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες του όρους Οίτη σε υψόμετρο 553 μέτρων και 7 χιλιόμετρα δυτικά της Υπάτης, στη Φθιώτιδα. Το μοναστήρι εορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου και στις 15 Αυγούστου. Η ίδρυσή της ανάγεται στις αρχές του 15ου αιώνα όταν ο κτήτορας της μονής, μοναχός Αγάθων, που εγκαταβιούσε σε άλλη μονή της περιοχής, την έκτισε με δική του χορηγία. Έπειτα η μονή παίρνει το όνομα του μοναχού. Αποτέλεσε καταφύγιο των αγωνιστών της επανάστασης του 1821. Καταστράφηκε από τον Δράμαλη το 1822. Από την πυρκαγιά υπέστησαν σημαντικές ζημιές οι αγιογραφίες του καθολικού αλλά διασώθηκαν πολύτιμα κειμήλια και ιερά λείψανα αγίων. 

Ιερά Μονή Αγίας Άννης

Η Ιερά Μονή Αγίας Άννας βρίσκεται στην περιοχή της Λαμίας, κοντά στο χωριό Στάμνες, και είναι αφιερωμένη στην Αγιά Αννά, τη μητέρα της Πανάγιας. Η μονή έχει ιστορία πολλών αιώνων και θεωρείται σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο στην περιοχή. Η Μονή Αγίας Άννης φημίζεται για την αρχιτεκτονική της και για το ιστορικό της χαρακτήρα, καθώς έχει περάσει από διάφορες φάσεις και ανακαινίσεις κατά τη διάρκεια των αιώνων .Είναι γνωστή για την ηρεμία και την πνευματικότητα που προσφέρει στους επισκέπτες της και είναι τόπος προσευχής και προσκυνήματος για πολλούς πιστούς. Εκτός από την πνευματικής της διάσταση, η μονή έχει επίσης σημαντική πολιτιστική κληρονομιά , με μοναδικά κειμήλια, εικόνες και τοιχογραφίες που εκτίθενται στον ναό της.

Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας

Η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας, είναι γυναικείο μοναστήρι, που βρίσκεται 23 χιλ. από τη Λαμία, σε υψόμετρο 740 μ., στο Καλλίδρομο όρος. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στα Γενέθλια της Θεοτόκου. Η μονή είχε καεί μερικά χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821. Το καθολικό της μονής, που έχει μορφή σταυρικής βασιλικής μετά τρούλου και είναι οκτάπλευρο συμμετρικό, δεν είναι γνωστό πότε χτίστηκε. Ιστορήθηκε το 1818 ενώ η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στη μονή, είναι έργο του 16ου αιώνα και φέρει επάργυρη επένδυση του 1892.Σχετικά με την προέλευση της ονομασίας Δαμάστα υπάρχουν οι δυο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη προέρχεται από το Δαμάστρα, που σημαίνει την Παναγία που δαμάζει τα πάθη και τον πόνο, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη εικόνα της Παναγίας είχε έρθει από τη Δαμασκό και σιγά σιγά το αρχικό Δαμάσκα έγινε Δαμάστα.

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Μαρία Μαγδαληνή, ακόλουθο του Ιησού.Η Μαρία Μαγδαληνή ήταν η πρώτη που είδε τον Χριστό μετά την ανάστασή του.Θεωρείται ως καθοριστική και σημαντική μαθήτρια του Ιησού, ενώ φέρεται ως η κύρια γυναίκα ακόλουθός του, μαζί με τη Μαρία της Βηθανίας, την οποία ορισμένοι θεωρούν ως το ίδιο πρόσωπο με τη Μαρία Μαγδαληνή. Το μοναστήρι ευρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κοιλάδα των Κέδρων και το Όρος του Ναού. Δύο Οσιομάρτυρες, η Μεγάλη Δούκισσα Ελισάβετ Φεοντόροβνα της Ρωσίας και η συμπατριώτισσά της μοναχή, Βαρβάρα Γιακόβλεβα, είναι θαμμένες εντός της εκκλησίας. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ, μητέρα του Δούκα του Εδιμβούργου, επισκέφτηκε την εκκλησία και ζήτησε να ταφεί πλησίον της θείας της, Μεγάλης Δούκισσας Ελισάβετ. Το 1969, απεβίωσε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Το 1988, τα λείψανά της μεταφέρθηκαν σε μία κρύπτη κάτω από την εκκλησία.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου

Η Μονή Αγίου Νικολάου εν Βουνενοίς βρίσκεται στην πλαγιά ενός βουνού βόρεια της Χώρας, σε απόσταση 5 χιλιόμετρα από το χωριό Αποίκια, στην περιοχή “Ώρες”. Η περιοχή οφείλει την ονομασία της στο ότι ανέβαιναν οι προύχοντες και οι ναυτικοί του νησιού, για να ακούσουν την ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών. Η Μονή χτίστηκε το 1540 και το 1760 πραγματοποιήθηκαν επισκευαστικές παρεμβάσεις. Λόγο της απομακρυσμένης τοποθεσίας της η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, υπήρξε παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας των Κυκλάδων. Εντός της λειτουργούσε τυπογραφείο, βιβλιοδετείο και κρυφό σχολείο. Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου είναι περιτοιχισμένη και αποτελείται από ένα σύνολο καλά συντηρημένων κτιρίων άριστης αρχιτεκτονικής.  Αριθμεί περισσότερα από 40 παρεκκλήσια σε όλο το νησί της Άνδρου, από τα οποία 20 βρίσκονται εντός των υψηλών τοιχών της. Μοναδικό στο είδος του είναι το Ιερό Εικονοστάσιο της Μονή Αγίου Νικολάου ενώ η Αγία Τράπεζα αναβλύζει αγίασμα το οποίο αγιάζει τους πιστούς μέχρι σήμερα.

Ιερά Μονή Αντινίτσης

Η Μονή Αντινίτσης θεωρείται από τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής και δεν υπάρχει ακριβής χρονολογία ίδρυσής της, καταστράφηκε δε ολοσχερώς 13 Ιουνίου 1944, ημέρα Τρίτη, από τις κατοχικές δυνάμεις μαζί με το γειτονικό σανατόριο.  Η ανοικοδόμησή της ξεκίνησε στα τέλη του 1960 και πήρε τη σημερινή της μορφή επί Ηγουμένου Αγαθόνικου τη δεκαετία του 1990. Η μάλλον πιθανή χρονολογία κατασκευής του εξετασθέντος ναού είναι το δεύτερον ήμισυ τού 15ου αιώνος, περίοδος εκ της οποίας πολύ ολίγα μνημεία τής αρχιτεκτονικής μας διεσώθησαν». Ο ιστορικός Ιωάννης Γ. Βορτσέλας αναφέρει ότι «πιθανώς εκτίσθη λήγοντος του Μεσαίωνος». Σύμφωνα με την τοπική παράδοση η μονή ιδρύθηκε από δύο πρόσφυγες (κληρικούς ή λαϊκούς) της πόλης του Αϊδινίου Μικράς Ασίας όταν ξεκίνησαν οι σφαγές στην πόλη τους, οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Αϊδινίου. Σύμφωνα με μια άποψη, στο γεγονός αυτό και την παραφθορά της λέξης Αϊδίνιο οφείλεται το όνομα του μοναστηριού.